Колкото и странно да ви звучи това заглавие, ако сте притежавали каквато и да е конзола, може би имате лични наблюдения колко истина се съдържа в него. Сега има солидни факти, които водят до един вид обяснение защо вредителите харесват толкова вашия PlayStation и го смятат за нещо като основна база. Информацията идва от сервизен център в Манхатън – XCubicle, който се занимава с диагностика и ремонт на конзоли. Оказва се, че пролемът с хлебарките в конзолите е толкова голям, че момчетата от XCubicle имат цели чували, пълни с гадните насекоми и също така предлагат специална услуга – почистване на конзола от хлебарки – 25$.

Цифрата е впечатляваща – почти половината от Playstation конзолите, които постъпват за ремонт в сервиза, имат хлебарки в себе си. Xbox One също се оказват пълни с вредителите, но това се случва значително по-рядко – от една страна, има по-малко бройки от конзолата на Microsoft на пазара, но от друга, според един от техниците, хлебарките предпочитат PS за нов дом. Дизайнът на PlayStation 4 е по-подходящ за инкубатор на досадните насекоми – главно защото вентилационните отвори са по-големи. Това позволява на хлебарките да влизат и излизат по-лесно. Друг фактор е топлината – вътрешността на PS4 се нагрява малко повече от тази на Xbox One, което помага на яйцата на хлебарките да се излюпват.

Сред големите проблеми, които създават хлебарките в PlayStation 4 конзолите е, че Sony отказва да приема подобни машини за гаранционно обслужване. Вместо това, независими сервизи трябва да се борят с тези вредители. В повечето случаи потребителите дори нямат представа какво се случва във вътрешността на конзолата им. А именно – захранването изпържва малките гадинки върху компонентите и това води до късо съединение е дефектиране на конзолата.

Всичко това звучи отвратително, разбира се. Какъв е начинът да се предпазят геймърите от напастта и да запазят конзолите си работещи? Според техниците от XCubicle, конзолите трябва да бъдат поставени на високо място, където има повече светлина и възможност за охлаждане. Не пречи също така жилището да бъде почиствано от време на време – сещате се, в онези моменти, когато има профилактика на сървърите на Diablo например.