Макар че Саудитска Арабия е една от най-богатите държави в света, в столицата Рияд няма обществен транспорт. Властите планират да решат този проблем още до края на 2018 година: ще бъде построена гигантска градска транспортна система, която ще удовлетвори напълно потребностите на жителите на града.

Ще бъдат изградени 85 метростанции, разположени на 6 лъча. Общата дължина на линиите ще е 177 километра.

Едновременно с метрото ще бъдат пуснати и 22 линии градски автобуси. Договорът на стойност 2 милиарда долара предвижда около 1000 автобуса да покриват маршрути с дължина 1200 км, като ще имат капацитет да превозват по 900 000 пътника на ден.  Спирките ще бъдат интегрирани с метростанциите.

До 2035 г. населението на саудитската столица ще се увеличи с 50% и ще стане над 8 млн. души

Строителството стартира през 2012 година, след като стана ясно, че според прогнозите до 2035 година населението на столицата ще се увеличи с 50% и ще стане над 8 милиона души. Освен това  статистика на Световната здравна организация отрежда за Саудитска Арабия едно от челните места по загинали хора на пътя. Там се случва пътен инцидент всяка секунда, като всеки ден загиват по 17 души. Страната е на второ място сред арабските страни и на 23-о място в световен план.

По строежа работят много от най-големите инфраструктурни компании, които признават, че никога не са имали толкова мащабен проект. Договорите на консорциумите, които строят 6-е линии са на обща стойност 22,5 милиарда долара. Проектите на метростанциите са възложени на световно известни архитекти, сред които норвежците Snøhetta и бюрото на Заха Хадид.

За строителството на тунелите с се използват три специални пробивни машини. Всяка установка тежи 1000 тона и прокопава тунел с диаметър 10 метра, като паралелно го застила с бетонни плочи със скорост 100 метра в седмица.

По линиите ще пътуват 69 влака, които могат да работят както в автоматичен режим, така и с машинист

Когато всичко бъде готово, по линиите ще пътуват 160 влака, които могат да работят както в автоматичен режим, така и с машинист. Те ще бъдат произведени от Siemens и Alstom.

Вагоните и станциите ще бъдат климатизирани и снабдени с Wi-Fi точки. Около 20% от мощността, консумирана от метрото, ще бъде доставяна от слънчеви електроцентрали, с които ще бъдат оборудвани метростанциите.

През 2012 г. площта на саудитската столица е 1297 кв. км и нараства с бързи темпове.

През 2012 г. площта на саудитската столица е 1297 кв. км и нараства с бързи темпове.