Ако исландският министър на вътрешните работи получи достатъчно подкрепа, то в най-скоро време Исландия ще се превърне в първата западна държава, която да блокира и забрани всички порнографски материали в интернет. Според Daily Mail Огмундур Йохансон, министърът на вътрешните работи, опитва да наложи такива рестрикции, че влизането в подобен сайт да стане почти невъзможно.

„Трябва да обсъдим евентуална забрана на порнографските сайтове, тъй като, всички се съгласяваме, те оказват много негативен ефект върху младите хора и може дори да са предпоставка за употребата на насилие” казва министърът пред Daily Mail.

По думи на самия Йохансон подобни действия са свързани с опита за налагане на някаква цензура, а са предназначени да помогнат за безопасността на жените, които се появяват в порнографските материали, както и на децата, които са непрестанно изложени на тези материали.

Предложението на вътрешния министър е да бъдат блокирани IP адресите на всички сайтове с подобно съдържание и да бъде въведен закон, според който употребата на дебитна карта в подобен сайт да е наказуема.

Исландия отдавна е в открит конфликт с този тип филми и преди време внесе закон, според който принтирането и разпространението на порнография е напълно незаконно. Сега Йохансон изглежда иска да поддържа темпото и всячески опитва да приспособи страната към ерата на интернета.

Опитът за подобни действия е резултат от проучване, проведено през 2010 г. от правителството на страната. Според данните от него насилственият характер на порно снимките и видео материалите, които са навсякъде из интернет пространството, са увеличили броя на сексуално насилените хора в страната. Проучването посочва и че децата, които са били изложени на порнографско съдържание, са показали признаци от различни видове психически травми.

Редица други страни опитаха да блокират онлайн порното. През юли Индонезия закри близо 1 милион порно сайтове, а през ноември подобни действия бяха предприети и в Египет.

Подобно на Исландия и във Великобритания упорито работят за ограничаването на детския досег с порнография. През миналата година, като част от мерките за това, правителството предложи нов начин за влизане във въпросните „розови” сайтове. Планът бе всеки потребител да получава определени интернет филтри, които да пречистват сайтовете, а за всички онези, които все пак искат подобни сайтове, оставаше възможността да премахнат опцията за пречистване.

Планът на Исландия изглежда като още една крачка в посока спирането на онлайн порното от плана на Великобритания.

„Работим упорито, за да постигнем това. И защо не? Щом можем да изпратим човек на Луната, защо да не можем да прекратим онлайн порнографията?” казват още от правителството.