Изглежда проблемите на социалните мрежи днес стават все по-сериозни. Малко по-рано през деня facebook се оплака от спад в интереса от страна на по-младата си аудитория, а twitter, сякаш за да не останат по-назад, заявиха, че близо 250 хиляди потребители може да се окажат в много неприятна ситуация. Според последни данни на социалната мрежа в следствие на редица хакерски атаки потребителската информация на близо четвърт милион потребители е попаднала в ръцете на онлайн престъпниците.

В пост по-рано през деня twitter обясни деликатната ситуация и обяви стъпките, които са предприети за проследяването и залавянето на хакерите.

„Тази седмица засякохме необичайна платформа за влизане в сайта, което доведе до установяване на редица опити за нелегално добиране до информацията на множество  twitter потребители от стана на хакери. Установихме една атака в момента на действието и съумяхме да я предотвратим. Въпреки това разследванията ни показват, че атакуващите може да са успели да се доберат до информацията на известен брой потребители – до потребителски имена, имейл адреси, сесии, както и кодирани версии на паролите им. Става въпрос за около 250 000 ощетени потребители.

За да предотвратим евентуални последици, сменихме паролата и изчистихме сесиите на въпросните пострадали акаунти. Ако вашият потребителски акаунт е бил сред тези, то трябва да сте получили (или съвсем скоро да получите) имейл, в който ви е съобщено, че трябва да подмените паролата си. Старата ви парола няма да проработи, когато опитате да влезете в социалната мрежа.”

Въпросният имейл съобщава, че  от twitter „вярват, че акаунтът ви е бил хакнат от уеб сайт или услуги, които не са свързани с twitter” и че „паролата ви е била сменена, за да се предотвратят евентуални нежелани влизания в акаунта ви.”

Изнесената информация в интернет твърди, че пострадалите са предимно хора, регистрирани в началото на развитието на twitter (2006/2007 г.), предизвиквайки недоволството на мнозина от най-старите почитатели на социалната мрежа. Хакерската атака е била произволна, а не целенасочена спрямо определена политическа група или медийна организация, се изтъква още в интернет пространството.

Според въпросния пост на компанията, много малко от потребителите са усетили реални смущения от хакването на акаунтите им, но все пак twitter призова всички свои потребители да поддържат „добра хигиена по отношение на паролата както в нашия сайт, така и из цялото интернет пространство.” Сред предложенията на компанията са: уникална парола с поне 10 символа, която да включва главни и малки букви, номера и символи. Twitter препоръча още редица предпазни мерки, сред които и изключването на Java.

„Имаме причини да вярваме, че атаката не е дело на аматьори и със сигурност не е просто случайно нашествие. Атакуващите са били изключително вещи в занаята и смятаме, че няколко други компании също са пострадали от въпросното нашествие. Поради тази причина се чувстваме длъжни да съобщим за атаките в публичното пространство, докато все още събираме информация и помагаме всячески на правителството и федералните служби в опитите да открият хакерите, за да могат те да получат заслуженото си и интернет пространството да се превърне в по-безопасно място.”