Изглежда дори папата вече е почитател на социалните мрежи.

Папа Бенедикт XIV, който наскоро се присъедини към twitter, призова всички свои последователи да използват социалните мрежи като twitter и facebook, за да разпространят вярата и сред невярващите.

„Основното предизвикателство пред социалните мрежи днес е как да са максимално всеобхватни. Религията вече не е чужда на тази сфера на човешката комуникация и милиони хора по света използват именно този метод, за да разпространят думите на Иисус и да пропагандират ценности като човешкото достойнство като основни за нас хората” казва самият папа в съобщение за 47-мия Световен ден на комуникацията. „Вярващите са запознати с факта, че, за да достигне Божието слово до всички, то това значи да се обърне внимание и на социалните мрежи, защото за някои хора това екзистенциално място е важно.”

В доклад, наименуван „Социалните мрежи: портал на вярата и истината; ново място за евангелизация”, папа Бенедикт XIV споделя, че социалните медии предлагат един чудесен публичен форум, който в бъдеще може да доведе до „създаване на по-трайни съюзи между хората” и да „донесе хармонията в семействата в цял свят.”

Папата обаче не спести и притесненията си около някои аспекти на социалната мрежа като средство за разпространение на вярата. Според главата на католическата църква „културата на социалните мрежи” е противоположна на идеята за дискутиране на „истини и ценности”, а непрестанният шум около знаменитостите и рекламните дейности може да отвлекат вниманието от истински ценните неща като християнството.

„Понякога тънкият глас на разумът може да бъде залят от преливащата в социалните мрежи информация и това да доведе до разсейване и Божието слово да премине покрай слушателя. Точно затова социалните медии се нуждаят от всички онези, които са убедени в истински важните ценности, които ценят диалозите и дебатите, както и логичните аргументации”

Папа Бенедикт XIV се присъедини към twitter на 03.12 и след по-малко от ден събра 187 000 последователи – повече от седмица дори преди първия официален tweet на главата на католическата църква. Близо месец и половина по-късно папата може да се похвали с 1,4 милиона последователи, което е едно добро начало за мисията на разпространение на вярата в социалната мрежа, която самият той си е поставил.