Визитата на председателя на борда на директорите на Google Ерик Шмид в Северна Корея, която бе проведена в началото на януари, не бе отразена особено обширно от медиите, непосредствено след приключването и. Спомена се, че Шмид е участвал в делегация, водена от бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън и че посещението е “частна хуманитарна мисия”, чиято цел е да предаде на азиатската страна посланието, че глобалният достъп до Интернет е ключов за развитието на нейната икономика.  

Преди два дни обаче, самият Google Ерик Шмид публикува в своя блог в Google+ впечатленията си от това пътуване.

“Има надзираван Интернет и корейски интранет”, казва Шмид и пояснява, че употребява думата надзираван (supervised) в смисъл, че хората не могат да ползват Интернет без някой да ги наблюдава.
Председателят на Google отбелязва също, че въпреки наличието на 3G мрежи в страната, през тях не се предоставя достъп до интернет.

Още по-подробни впечатления от Северна Корея, публикува в своя блог дъщерята на Ерик Шмид – Софи, която е придружавала баща си в това пътуване. Тя разказва, че всички участници в делегацията, били посъветвани да оставят телефоните си и лаптопите си в Китай, тъй като на територията на Корея те ще бъдат конфискувани и с голяма вероятност заразени с вредоносен софтуер.

продължава в: CIO.bg