Поредната новина около Аарон Шварц прекоси интернет пространството. По последния изявления на организацията WikiLeaks наскоро самоубилият се интернет активист е поддържал контакти с Джулиан Асанж и се предполага, че дори е бил един от „източниците” на организацията.

Въпросните изявления бяха публикувани в социалната мрежа twitter на 3 части, но Кристин Храфнсън – представител на WikiLeaks, отказа да даде допълнителна яснота на случая.

Последният tweet на организацията, в който се казва, че има „силни подбуди да се вярва, но не може да се докаже” въпросната връзка между Шварц и WikiLeaks е просто опит на компанията да осигури анонимността на източниците си.

Неслучайно политиката на WikiLeaks гласи:

„… работим с редица сървъри в цял свят и чрез множество международни юрисдикции, поради което не пазим лог файлове. От това следва, че въпросните логове няма как да послужат в съда. Анонимността присъства и се появява в мрежата на WikiLeaks много преди информацията да премине към сървърите ни. Без специален  анализ на глобалния интернет трафик, няма как да се стигне до личността на въпросното анонимно лице, освен ако по-голямата част от организацията не започне да конспирира една с друга.”

Законодателството на САЩ позволява на Тайните служби и ФБР да разследват компютърни престъпления, което включва и влизане в „защитени компютри”. Именно за подобно деяние бе обвинен и въпросният Аарон Шварц, но делото тепърва предстоеше, когато създателят на reddit бе намерен мъртъв в дома си.

Въпросните tweet-ове предизвикаха фурор в социалната мрежа и редица експерти опитаха да открият причините за тяхната поява в интернет пространството. Според мнозина „целта на тези съобщения е да покажат, че въпреки натиска на съдебните органи и Тайните служби към Шварц в опит да се доберат до WikiLeaks, той все пак е загинал запазвайки истината за връзката с организацията в тайна.”

Изглежда обаче всички тези догадки ще останат в сферата на предположенията, докато самите WikiLeaks не изяснят както са искали да кажат, подчертавайки връзката на Шварц с тях и участието на Тайните служби в цялата работа.