Изглежда „Анонимните” са навсякъде и преди няколко дни мексиканските власти разбраха това по трудния начин.

По-рано през седмицата именно атака на хакерската групировка остави сайта на Департамента по защита на Мексико неактивен в продължение на няколко часа.

По време на въпросната акция в сайта излезе едно-единствено съобщение от „престъпниците”, което заявяваше, че „лошо правителство” управлява тази страна.

„Желаем и се борим за живот, а нашето лошо правителство предлага като бъдеще само смърт. Желаем и се борим за мир, а злото ни правителство обявява война и унищожение” се казва в изявлението на една от най-големите хакерски групировки в цял свят.

Основното недоволство на „Анонимните” към държавните органи е начинът, по който армията се отнесе към местните и бедни хора, живеещи в Чиапас. Онлайн групировката се обявява твърдо в подкрепа на Сапатистката армия за национално освобождения, която още преди почти 20 години обяви война на мексиканското правителство.

Според информация от Infosecurity Magazine по време на атаката в сайта дори е бил качен видео клип, в който са показани кадри на полицейско насилие над цивилни по време на антиправителствени протести през декември.

Мексиканският департамент по отбрана заяви, че се е „натъкнало на известни проблеми и се извинява за неудобството”, съобщава Associated Press. Според изявлението на правителствената организация не е била извлечена вътрешна информация от сайта.

„Анонимните” все по-често стават замесени в политически конфликти и през последната година се обявиха отговорни за редица подобни атаки. Една от мишените им дори бе Департамента по правосъдието на Великобритания в опит да се защити WikiLeaks. Малко по-късно през годината и правителственият сайт на Сирия стана жертва на хакерска атака от тях, а непосредствено след това и Израел си навлече гнева на групировката, след като се включи в конфликтите в Газа. Стигна се дотам, че „Анонимните” дори обявиха „онлайн война” на израелското правителство.

По-рано през месеца групата хакери обяви, че не смята да намаля темпото през 2013 г. „Очаквай ни, 2013 година. Ние сме все още тук” се казва в изявление на „Анонимните”.