Как само се променят нещата. Едно време трябваха цветя, хубав ресторант, обноски… Е, днес изглежда е достатъчно да събереш определен брой харесвания във facebook и работата е готова. Социалната мрежа до такава степен се е развила, че според мнозина с бутона „харесвам” или „сподели” може да се нахранят всички онези в неравностойно положение, да се оправят глобалните проблеми, да се предотврати глобалното затопляне, а след скорошни събития – дори да се уредиш със секс.

В днешно време изглежда всичко се върти около facebook и twitter. Две истории придобиха доста сериозна популярност в интернет пространството през изминалите дни. И двете истории включват определени желания, които обаче могат да станат реалност само срещу 1 милион харесвания във facebook.

Първата: баща казва на малките си момиченца: „Не, не може да имате кученце, освен ако не съберете 1 милион от безценните facebook харесвания”

Може би това не са били точните думи на въпросния родител, но като цяло схващате идеята. Ненужно е да казвам, че момиченцата веднага са създали страница в социалната мрежа, а 2 дена по-късно са се сдобили и с така желаното кученце. Въпреки че бащата го определя като „обикновен залог”, то всички виждаме далеч по-важното в историята – момичетата са научили един от най-важните уроци в живота – всичко опира до виртуалната популярност.

Следва и историята на Питър Кверненг от Норвегия. Подобно на всеки младеж и Кверненг жадува допир с момиче и изглежда е намерил начин да го постигне. Неговата Жулиета, която всъщност носи името Катрин, му е обещала секс ако младежът успее да събере 1 милион харесвания в социалната мрежа.

Изглежда Катрин упорито е поставила Питър с зоната на приятелството и facebook се е превърнал в единствената алтернатива за младежа. В крайна сметка и тази история завърши с happy end. Въпросната снимка на двамата много бързо обиколи интернет пространството и се озова по телевизията, което за отрицателно време й осигури нужния брой харесвания.

Въпреки смутения поглед, който Катрин показва на снимката, Кверненг заяви пред местната преса, че след като са постигнали целта си, въпреки че всичко е започнало като шега, сега двамата смятат да спазят обещанието си.

И макар да няма доказателства в снимки, както с кученцето и момичетата, то предполагаме, че двамата наистина ще удържат на думата си.

Влиянието на facebook нараства с всеки изминал ден и може би това е модерната романтика, която всички момичета така силно желаят. Чудя се само кога ли ще дойде денят, в който някой ще почука на врата ви с думите „Пусни ме да вляза, имаме 33 общи приятели”…