YouTube успя за кратко отново да бъде на разположение на пакистанците след тримесечно отсъствие.

Един от най-популярните сайтове в света, който бе блокиран от правителството на страна през септември, бе на разположение на потребителите за от 3 минути до 3 часа в събота, в зависимост от медийният плейър на потребителя.

Забраната, наложена на сайта, бе вследствие на отказ от страна на администраторите на видео медията да свали клип, в който се прави открита подигравка с пророка Мохамед. Цялата история мина през редица обрати, като на няколко пъти забраната бе вдигана само и само, за да бъде отново наложена броени часове по-късно.

На 17 септември в YouTube бе качено видео на име „Невинността на мюсюлманите” (“Innocence of Muslims”), в което пророкът Мохамед е представен като палячо. Клипът предизвика сериозен медиен отзвук и Средния изток избухна в редица протести срещу накърняващото ги видео. Въпросното видео е дело на режисьорът Никоула Басли Никоула и изпълнява ролята на трейлър към предстоящ филм.

Пробивът в системата от страна на YouTube изглежда се дължи на лоша координация в пакистанското правителство, като министърът по вътрешните работи заяви, че връщането на YouTube е било само временна и моментна грешка.

В следствие на премахването на забраната, правителството остана все така недоволно от факта, че въпросното обидно видео все още е в мрежата и наложи на интернет доставчиците отново да върнат забраната.

Това не е първият случай, в който пакистанските власти изразяват недоволството си от нещо, споделено в интернет пространството. През 2008 г. отново YouTube стана потърпевш, заради друг подобен клип, а две години по-късно от това си изпати и Facebook, заради група, наречена „Качвайте рисунки за Деня на