За пореден път Torrentfreak не пропусна да направи прочутата си класация на най-сваляните торенти през изминалата година. В пиратската класация отново присъстват познати имена, но лидерът е нов – „Игра на тронове”.

Известната поредица, излъчвана по HBO, е един от сериалите с най-добри приходи и нищо чудно, че интересът на пиратите към него е толкова голям. Създаден по книгите на Джордж Мартин, само за 2 години сериалът се превърна в абсолютен хит не само в Америка, но и в цял свят.

Според проучването на Torrentfreak един епизод на сериала бива свалян 4 280 000 пъти, което е с малко повече от телевизионната аудитория на предаването.

Сайтът заявява, че има „малко нарастване” в броя на нелегално споделяните файлове.

Това, разбира се, предизвика по-засилени мерки от страна на правителствата в опит да намалят нелегалния трафик на данни, което доведе до някои сериозни събития през изминалата година.

В следствие на акции в САЩ, Мексико и Украйна два от най-известните сайтове за споделяне на файлове – Megaupload и Demonoid, бяха официално закрити.

Това обаче, изглежда по никакъв начин не влияе на прочутия сериал, който се радва на нарастваща аудитория с всеки следващ епизод. Критиците отдават големият брой нелегални сваляния на епизодите на фактът, че HBO не позволява Netflix, Hulu, Amazon Prime или други стрийм приложения да използват услугите на канала. Единственият вариант да гледате легално епизодите на „Игра на тронове” е като се запишете за услугата HBO Go Online, която от своя страна се предлага за хора, които вече са се абонирали за кабелната версия на канала.

Страната, в която сериалът е бил свалян нелегално най-много пъти, е Австралия, което изглежда се дължи предимно на факта, че австралийците имат възможност да гледат новите серии с цяла седмица закъснение спрямо аудиторията в САЩ.

„Не всички нелегални сваляния са заради това, че е безплатно. Много хора прибягват към услугите на пиратите просто защото няма как да гледат сериала по друг начин”  казва Ернесто Ван дер Сар пред BBC.

„Повечето заглавия в топ 10 са сериали, които стоят зад т.нар „платени услуги” и не се разпространяват толкова много. Ако ТВ компаниите ги предлагаха в онлайн вариант, то числата в таблицата щяха да са доста по-различни” допълва той.

Ернесто Ван дер Сар все пак защити в известна степен политиката на ТВ компаниите, като заяви, че при евентуално пускане и на онлайн услуга, приходът им ще спадне, тъй като в момента се разчита точно на абониране от страна на потребителя за конкретната услуга. Евентуалното пускане на епизодите в Netflix, например, няма да е доходоносно колкото абониране за цялостната услуга.

Въпреки това, от HBO изглежда нямат намерение да променят добре изпитаната си система.

Най-сваляните ТВ сериали в интернет през 2012 г.:

1. Game of Thrones

2. Dexter

3. The Big Bang Theory

4. How I Met Your Mother

5. Breaking Bad

6. The Walking Dead

7. Homeland

8. House

9. Fringe

10. Revolution