През последните години властите в Иран нееднократно са демонстрирали претенции към популярната услуга за видео обмен YouTube, която е обект на постоянно наблюдение и цензура в азиатската страна. В края на краищата всичко това, заедно с идеята „да се привлекат повече потребители, общуващи на местен език, както и да се поддържа Иранската култура“ е довело и до създаването на местен Ирански аналог на YouTube, наречен Mehr (което според запознати с езика можело да се преведе като „любов“, „чувство на близост“ или „привързаност“).

Като функционални възможности порталът Mehr е доста подобен на YouTube: Потребителите на услугата могат да качват собственоръчно направени видеоклипове и да преглеждат съдържанието. Както може да се очаква обаче, освен любителски кадри, в новия сайт се предлагат и материали на националната компания (ако това е точната дума) за ТВ излъчване IRIB.
 

Всъщност появата на Mehr едва ли е особена изненада за някого, като се има предвид, че властите в Иран отдавна имат собствени „нетрадиционни“ възгледи относно Интернет активността на тамошните потребители.

продължава в: PCWorld.bg