Verizon доста ожесточено са се заели със задачата да ликвидират онлайн пиратството и все по-упорито работят по въпроса. Последното изявление на фирмата обещава люта битка, в която изглежда нито една от двете страни не смята да отстъпи.

От интернет компанията заявиха, че първо ще предупреждават нарушителите с email и гласов запис, след което ще се намесят по-грубо при евентуални повторни такива действия от страна на потребителя. Основната идея, която Verizon имат е да ограничат осезаемо скоростта на интернет потребители, които свалят нелегално филми или други пиратски файлове.

Time Warner Cable, друг интернет доставчик в САЩ, също подкрепя действията срещу онлайн пиратството и възнамерява да опита да спре нарушителите чрез изскачащи прозорци на десктопа. След това на потребителя ще бъде ограничен достъпа до интернет пространството.

Действията на двете компании са част от грандиозната акция, започнала малко по-рано през годината и целяща да се намали максимално процентът на потребителите, които се възползват от услугите на т.нар. „пирати”. В кампанията влизат пет от най-големите доставчици на интернет в САЩ – AT&T, Cablevision, Comcast, Time Warner Cable и  Verizon.

Индустрията обаче не вярва това да спре „закоравелите пирати”, които лесно могат да заблудят системата, следяща за нарушаване на авторските права, като направят виртуална частна мрежа и по този начин преодолеят всички препятствия.

„Основната цел все пак остава образоването на хиляди хора, които без да го осъзнават извършват нелегални действия и свалят нелегални файлове” се казва в обръщение на един от интернет доставчиците.

Въпреки че индустрията твърди, че няма намерение да взима други действия срещу постоянните нарушители, то наблюдатели смятат, че само компаниите от бранша са способни да предизвикат някаква промяна.

И докато редица компании подкрепиха акцията срещу пиратството, то целият шум не мина и без негативни отзиви. Electronic Frontier Foundation, бореща се за дигитална свобода, не пропусна да отправи остри критики към кампанията, заявявайки, че „големи медийни компании започват масивна peer-to-peer наблюдателна кампания, посягайки и нарушавайки личното пространство на потребители.”

„Акцията ще се явява „Частното подкрепление на Холивуд”” се казва още в изявлението.

Ето и списък на десетте най-крадени филми в интернет:

  1. 1.      Avatar
  2. 2.      Batman: The Dark Knight
  3. 3.      Transformers
  4. 4.      Inception
  5. 5.      The Hangover
  6. 6.      Star Trek
  7. 7.      Kick-Ass
  8. 8.      The Departed
  9. 9.      The Incredible Hulk
  10. 10.  Pirates of the Caribbean: At World’s End