ФБР съветва фирми от частния сектор да се откажат от Kaspersky

ФБР съветва фирми от частния сектор да се откажат от Kaspersky

Разривът между щатското правителство и Kasperky Lab продължава с пълна сила. Според нова информация, Федералното бюро за разследвания е провело срещи с различни компании от частния сектор, за да ги предупреди за потенциалните рискове от използването на продукти на Kaspersky Lab. Тези срещи са поредната глава от сагата, която тече между руската компания и властите в САЩ. Според ФБР, Kaspersky може да бъде използвана от Русия с цел шпионаж и критичната инфраструктура на САЩ не може да бъде поверена на подобна компания. Kaspersky, разбира се, отричат това – в опит да изчисти името на фирмата, нейният шеф Евгений Касперски е предложил изходния код на предлаганите софтуерни продукти.

След кибератаките в Украйна през 2016-а година, когато основна цел на хакерите бяха електроцентралите в страната, ФБР се фокусира върху компании от енергийния сектор. Агенцията обаче се е срещала и с технологични компании, с които е споделила собствените си оценки на рисковете от работата с продукти на Kaspersky. Всички тези срещи обаче са дали смесени резултати. Компаниите от енергийния сектор са съдействали на властите, но технологичните гиганти много бързо са се противопоставили на натиска.

Действията на САЩ срещу Kaspersky започнаха в началото на годината с различни обвинения в шпионаж за Русия, а през месец юни проектозакон на Сената забрани на Департамента по отбрана всякакви отношения с компанията. През юли дойде и нареждане към множество правителствени агенции да предадат всякаква документация, свързана с Kaspersky. В официално изявление от миналия месец руската компания заяви: „Kaspersky Lab и нейните служители нямат нездрави връзки с което и да е правителство“.

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.