Естония става първата страна в света, която предлага „електронно гражданство“ на хората от цял свят.

Това става възможно, след като правителството на страната одобри смарт карта с цифров идентификатор, която дава право на достъп до държавните цифрови услуги чрез Интернет от всяка точка на света.

Снимка: e-estonia.com

Картата не е официален паспорт или удостоверение за самоличност, но дава достъп до портала за електронни услуги. Електронното издание Xakep обаче коментира, че от това решение няма да има особена полза, а освен това чужденците могат да проучат как е организирано електронното правителство, в търсене на дупки в сигурността на портала.

Както е известно в Естония действа съвременна система за цифрови услуги. Гражданите на страната могат да гласуват по всеки въпрос в Интернет, като се започне от монтиране на домофон на входа и се завърши с изборите за президент. Идентификацията се осъществява с помощта на криптографски защитени смарт-карти и специални четци, които се включват към компютър чрез USB. Този механизъм изключва подправянето на резултатите от вота и позволява на всеки гражданин да провери дали гласът му е отчетен правилно.

Процедурата за получаване на електронно гражданство включва получаване на ID-карта, като за тази цел желаещите трябва да посетят някое от управленията на граничната полицейска служба на Естония и да предоставят биометрична информация. Началото на тази процедура е планирано за края на годината.