Националната селекция за участие в престижния световен конкурс за мобилни приложения World Summit Award Mobile Content (WSA Mobile) 2010 започва. WSA Mobile е „мобилният“ вариант на известния конкурс World Summit Awards (WSA), който се организира със съдействието на Световната среща на високо равнище на ООН по въпросите на Информационно общество.

Заявки за участие в националния конкурс могат да подават компании, организации и физически лица с иновативни проекти/решения в областта на мобилните приложения до 28 септември 2010.

Номинациите за България ще бъдат определени от национално жури и регистрирани в WSA от националния експерт на България – Георги Шарков. Националното жури и международната комисия ще оценяват проектите в съответствие с критериите: качество на съдържанието и изчерпателност, лекота за използване на малкия екран (навигация и ориентация), качество на дизайна (естетична стойност на графики), музика/звуци, обхват на функционалностите, технически качества (характеристики, изработка, стабилност). Оценява се и стратегическото значение на проекта за развитието на качествено информационно общество, както и ценовата му достъпност. Категориите, в които ще бъдат номинирани участниците в конкурса са осем: м-бизнес, м-правителство, м-обучение и образование, м-забавление и начин на живот, м-туризъм и култура, м-медии и новини, м-околна среда и здраве и м-приобщаване.

Победителите в националния конкурс ще се състезават с проекти от цял свят, като резултатите ще бъдат обявени на 6 – 8 декември 2010 г. в Абу Даби на гала-церемония и награждаване.

Информация и регистрация за участие в националния конкурс е достъпна на www.wsabg.org.

Световната награда World Summit Award Mobile е международна инициатива за селекция и подкрепа на най-добрите образци за мобилно съдържание и иновативните приложения. Конкурсът се провежда със съдействието на Световната среща на високо равнище на ООН по проблемите на Информационното Общество, опира се на познанията и мрежата на World Summit Awards и е планирано да се провежда на всеки две години. Национални номинации ще бъдат издигнати от всяка една  160 страни участнички. През 2009г. българският сайт Street Dance School – the Centreбе отличен в категорията „e-Entertainment & Games” (http://www.wsis-award.org/winners).