Със сигурност не е лошо точно днес да си Google.

Цената на акциите на компанията днес достигна рекордни висини и нищо чудно в най-скоро време отново да спечели доверието на европейските си партньори с подобни представяния на борсата.

По последни данни цената за акция на Google е достигнала 775,60$, което контрастира изцяло с представянето на основния им конкурент – Apple, който изглежда във все по-сериозни проблеми.

Подобен рекорд безспорно идва в много подходящ момент за една от най-големите компании в света, след като от Google всячески се опитват да се докажат като надеждна компания на европейските пазари.

През 2010 г. Google се сблъска с редица европейски критици, които обвиняваха  компанията в нечестни и нерегламентирани средства за спечелване на потребителски интерес, които накърняват и влияят пряко на редица европейски бизнесмени. В следствие на обвинението, компанията дори бе задължена да се сбогува с по близо 10% от годишната си печалба за всяка година от 2010-та насам.

Със сигурност всяко споразумение от тук насетне ще се стори като сериозно облекчение не само за компанията, но и за нейните инвеститори, които има вариант да загубят близо 4 милиарда долара ако евентуално Европейския съд намери Google за виновен по делото.

Цената на акциите е нарастнала с 19.91$ или 2,63% за едно денонощие. В последно време компанията се радва на много сериозен прираст в това отношение, като за последните 52 седмици се забелязва ръст от 33%. Новата цена от 775,60$ счупи стария рекорд на компанията от 774,38$.

И докато Google се радва на невероятния си успех, то на фронта на Apple нещата изглеждат далеч не толкова бляскаво. Apple не само изостава стабилно по отношение на цените на акциите от конкурентите си, ами и в технологичен план изглежда остава на заден план. Операционната система на Google – Android, се радва на все по-голям интерес от страна на потребителите за сметка на iOS на Apple.

Изглежда за Apple остава единствено надеждата, че новият iPhone и iPad ще върнат отново потребителите към тяхната компания, но до тогава ще трябва да останат в сянката на гиганта Google.

И докато Google се радва на ръст от 33%, то Apple могат да се „похвалят” със спад от горе-долу същия порядък – 36%. Компанията дори загуби титлата си на най-ценна компания в света малко по-рано през годината, отстъпвайки я на Exxon Mobil. Цената на една акция на Apple в момента струва 453.83$.

Въпреки всичко това обаче, Apple все пак остава по-скъпо оценена от Google на световния пазар. Критиците оценяват „отхапаната ябълка” на стойност 425,8 милиарда, докато Google носи пазарен етикет от 255,1 милиарда долара.