Поредният спад в цената на акциите на Apple доведе и до ново развитие в класацията за „най-ценни компании в света”. След като „отхапаната ябълка” загуби още 11$ от цената на акциите си (сега са на стойност 439$), Exxon Mobil успя отново да извоюва първото място в класацията.

Класацията се определя спрямо няколко фактора: стойността на компанията, която се определя като се умножат всички акции на компанията по цената на една отделна акция.

Битката между Apple и Exxon Mobil не е нещо ново, а се води още от 2011 г., когато пазарният дял на iPhone донесе изключителни печалби, с което Apple се включи в  борбата за първото място. След няколко месеца, изпълнени с невероятни печалби и впечатляващи продукти от страна на компанията на Стив Джобс, Apple достигна цена на акция от 705$, което я превърна в най-ценната компания на всички времена, оценена на стойност 622$.

Изглежда обаче всяко нещо има своя край и хубавите неща са нетрайни във времето. Изминалите месеци бяха трудни за компанията, която претърпя спад в цената на акция от 136,24 $ или по друг начин казано – 23,7%. По-малко от месец след началото на 2013 г. ситуацията и за предстоящите 365 дни не изглежда обнадеждаваща, като компанията загуби още 17,56 $ от цената на акциите си.

Въпреки обнадеждаващите резултати за декември 2012 г. инвеститорите все по-упорите се отдръпват от компанията и Apple изглежда на прага на трудни времена.

Особена роля играе и спада на интерес към операционната система, която компанията предлага в сравнение с Android, който набира все по-голяма популярност. Възползвайки се от това, Samsung може да се похвали с доста повече продадени устройства отколкото Apple и изглежда трябва да се предприеме нещо ако искат отново да се включат в битката за потребителски интерес.

Въпреки всички лоши новини, анализаторите изглеждат убедени, че през 2013 г. Apple отново ще оглави класацията и годината дори може да се превърне в една от най-успешните за компанията.