Въпреки че Apple разпространиха влиянието си в световен мащаб с редица нови магазини и с добри разпродажби преди навечерието на Нова година, то на Wall Street не гледат с толкова добро око на акциите на компанията.

Акциите на една от най-големите компании в света вече са оценени на стойност от 509.79$, спадайки с 19.90$ или по-друг начин казано – 3,76%. Тази стойност изключително се приближава до цената на акциите на „Отхапаната ябълка” от февруари. Разликата между тогава и сега е, че след спада през февруари от Apple успяха да се насладят на някои от най-успешните си месеци след това и впоследствие цената на акция в компанията достигна 702$ през септември. Сега нещата не изглеждат толкова бляскаво.

Редица експерти опитаха да намерят и обяснение за този драстичен спад и стигнаха до заключението, че откакто Apple бе обявена за продан акциите на компанията са спаднали с повече от 24%, включително и драстичен десетпроцентов спад миналата седмица.

Ето и причините, които експертите посочват като водещи за положението на акциите на Apple:

  • Акционерите все по-упорито продават акциите си в опит да избегнат допълнителния данък, който се предвижда от догодина.
  • Липсата на големи вериги за разпространение на iPhone 5 в Китай, независимо от промоциите
  • Докладите за по-малка разлика между производствена цена и магазинерска цена, което води до по-малки приходи
  • По-малките изисквания от компанията към детайлите на техните продукти, което предполага сравнителен спад и на продажбите

По-рано днес анализаторът на UBS Стивън Милунович предвиди обаче далеч по-добро бъдеще за Apple, като смята, че акциите на компанията ще достигнат 700-780$ за бройка. Според Милунович компанията има още какво да извлече от продуктите, които предлага в момента на пазара.

От друга страна, редица други анализатори предвиждат, че компанията ще трябва доста да се постарае с нещо ново през предстоящата година, за да достигне отново познатите й високи цени на акции.

„Според нас Apple трябва да предложат на евентуални инвеститори нещо ново, в чието бъдеще купувачът да повярва” пише Мюнстер – анализатор към Piper Jaffray. „Оптимистични сме за 2013г., защото вярваме, че ще станем свидетели не само на Apple телевизия, но и на по-евтини iPhone устройства в най-скоро време.”