Без значение колко голям е браузерът или колко ярка е резолюцията на екрана ви,  ако  сте част от посетителите на уеб сайта на Apple ще се наложи да стигнете чак до края на страницата, за да можете с очите си да видите „извинението” на компанията към Samsung, което им бе наложено от съда във Великобритания.

Първата интересна подробност от въпросното извинение бе забелязана от потребителите на сайта reddit. През последните седмици Apple инсталираха JavaScript код, който да променя размерите на централната снимка на Apple U.K. уеб сайт. По този начин логото заема възможно най-голямо място на вашия екран.

Като резултат централната снимка (в момента iPad Mini) заема точно толкова пространство на екрана, че да избута въпросното извинение извън зрителното ви поле. Това автоматично значи, че посетителите трябва да погледнат по-долната част от страницата, за да му се насладят. Apple дори са се подсигурили, като са направили така че независимо колко голям е браузерът ви, все пак ще можете да видите само основната снимка и четири кутии ако не желаете да мърдате с мишката надолу.

Използвайки Wayback Machine – услуга, позволяваща да се видят предишните версии на уеб сайта до днешна дата – за да видим как е изглеждал до скоро сайтът на Apple, установихме, че компанията до скоро не се е възползвала от въпросния преоразмеряващ код. Предполага се, че той е добавен през последните 4 месеца.

На 18 октомври съдия Колин Бирс нареди на Apple да публикуват извинение в сайта си, което да седи в рамките на един месец. По този начин Samsung бяха оправдани по делото, че са използвали патенти на Apple без разрешение.

 Историята обаче не свършва дотук. Действията на Apple веднага предизвикаха ответна реакция и Samsung подадоха официално оплакване в съда, че извинението и  твърденията, които Apple публикува, са неточни.  Съдиите по делото се съгласиха с това, определяйки извинението и твърденията за делото на Apple като „неверни” и „неточни”, поради което компанията бе принудена ги преразгледа.

Apple признават, че предишното им извинение не е точно според разпоредбите на съда, но посетителите на сайта все пак не се сблъскват още с влизането си в сайта с новото такова.

Неясно остава дали кодът, използван от компанията, е начин да се заобиколят наредбите на съда или е просто маркетингов трик, използван от редица други компании, с цел изпъкване на предлаганите продукти.

Много компании се възползват от подобни кодове, за да се уверят, че посетителят ще може да се наслади максимално на най-новите стоки, които се предлагат.