Мейл измама ощети две американски компании със 100 милиона долара

Мейл измама ощети две американски компании със 100 милиона долара

Изкушаващо е да мислим, че служителите в офисите са достатъчно интелигентни, за да знаят какво е майл измама и да я избягват, но се оказва, че това не винаги е така. ФБР и властите в Ню Йорк са предявили обвинения към латвиеца Евалдас Римасаскас за организиране на фишинг кампания, която е източила 100 милиона долара от две технолигични компании в САЩ. Компаниите са избрали да останат анонимни, но за едната от тях се знае, че е мултинационална социална медиа – вероятно можете да се досетите за кого става дума. Схемата на източването не е била особено сложна – тя е разчитала на по-разсеяните служители.

Между 2013-а и 2015-а година, Римасаскас е основал фалшива компания в Латвия, която е имала същото име като производител на хардуер от Азия. Той ползвал тази фалшива фирма, за да заблуди жертвите си да отговарят на фишинг мейли и да преведат милиони долари към банковите му сметки в Латвия и Кипър. Измамникът бързо е разпръснал парите в различни банки по света – Литва, Хонг-Конг, Унгария и Словакия и дори е пратил подправени документи на банките, за да ги убеди, че парите са легално придобити.

Ако обиненията се докажат, Римасаскас е изправен пред сериозна присъда – само за кражбата на самоличност му се полагат 2 години зад решетките, а всички останали обвинения, които включват измама и пране на пари, ще му донесат над 20 години затвор. Трябва да кажем обаче, че и жертвите на измамника заслужават определено мъмрене – дори технологичните компании могат да станат жертва на такива измами, както става ясно, и те трябва да вземат мерки за обучение на служителите си, за да не се случват подобни инциденти.

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.