Toyota се отказва от водородните коли в полза на електромобилите?

Toyota се отказва от водородните коли в полза на електромобилите?

Toyota дълго време поддържаше идеята за автомобили с водородни клетки – като собствената Mirai  например – и вярваше, че те ще заменят конвенционалните дизелови и бензинови коли. Точно тази убеденост на компанията прави последното и решение много изненадващо – Toyota реши да обяви електромобил с голям обхват от класа на Tesla. Reuters съобщава, че автомобилният производител тихо променя перспективата си и първоначалната съпротива към изцяло електрическите автомобили. Вярва се, че японската компания ще пусне новия електромобил с обхват от 186 мили през 2020-а година, а цялата линия на японците ще бъде електрическа през 2050-а.

Toyota доскоро поддържаше виждането, че електромобилите са чудесни за къси разстояния, но хората, които пътуват между градовете, имат нужда от повече. Официалната позиция беше, че батериите са скъпи, имат прекалено дълги времена за зареждане и производството им е сложно. За сравнение – напълването на резервоар с водород е подобно на зареждането с бензин или газ, а горивните клетки са по-екологични, по-евтини и работят по-дълго време.

Има обаче фактори, които Toyota не отчиташе или просто не желаеше да отчете – подмяната на бензиностанциите с водородни станции би струвала астрономически суми. Самото производство на водород не е толкова ефективно, колкото зареждането на електрическа батерия – трябва да се влага допълнителна енергия за електролиза. Другите методи за добиване на водород включват отделяне на големи количества въглероден диоксид, което с оглед на климатичната ситуация, не е добра идея.

Негативните последици от късното решение за промяна на политиката на Toyota води до това, че сега компанията изостава в сегмент, където преди време беше водеща. Toyota Prius беше първата зелена кола, която успя да спечели широката публика, но конкурентите бързо пуснаха собствени хибридни модели. В допълнение към това, новият модел на Tesla – Model 3 ще струва само 35 000 долара и ще има пробег от 215 мили, което ще направи нещата за японците още по-сложни.

Източник:

Няма коментари

Няма коментари

Все още няма коментари, можете да напишете първия.

Вашият коментар

Само регистрираните потребители могат да коментират.