Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

120-мегапикселов огромен CMOS сензор от Canon

19 юни 2018
3306 прочитания
7 одобрения
0 неодобрения

120-мегапикселов огромен CMOS сензор от Canon

Още през 2010 г. Canon обяви, че разработва най-големия в света CMOS сензор. Той е около 40 пъти по-голям от стандартните 35 мм (full frame) сензори, използвани за фотографски цели.

“Фул фрейм” сензорите са размери 36 на 24 мм, докато масивната разработка на компанията е около 200 на 200 мм. На колажа горе можете да видите реално сравнение на размерите ѝ с тези на огледално-рефлексен фотоапарат.

Прочетете още: Отпечатана картина замени оригинала в галерия, никой не забеляза

На сайта си от Canon пишат за трудностите, които са срещнали по време на разработката на продукта. Били са превъзмогнати проблеми, свързани с изкривяването и закъсненията при преобразуването на попадащата върху него светлина в електрически сигнали. 

Според Canon сензорът може да записва видео с 60 кадъра в секунда при осветеност от 0,3 лукса. Това е осветеност, която се получава при пълнолуние в ясна нощ.

От компанията допълват, че сензорът е бил използван в Обсерваторията Кисо в Япония за заснемане на първото видео на метеори, светлината от които иначе би била прекалено слаба, за да бъде отчетена. Това е позволило анализиране на честота, с която обекти попадат в атмосферата на планетата, откъдето са били изведени данни за подпомагане на теоретичен модел на метеорната активност.

Също така, според Canon сензори с подобна чувствителност могат да бъдат използвани за други задачи, като изучаване на поведението на нощни животни или заснемане на полярни сияния.

7 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Цифрова фотография"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"120-мегапикселов огромен CMOS сензор от Canon"    

абонамент за бюлетина