Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Apple се включва в надпреварата при производството на батерии

22 февруари 2018
8276 прочитания
6 одобрения
2 неодобрения

Apple се включва в надпреварата при производството на батерии

Кобалтът е важен компонент в литиево-йонните батерии, което го превръща в ключов материал при производството на смарт устройства и електрически автомобили. Но с все по-голямото навлизането на подобни превозни средства, има риск световният добив да бъде „изяден” от колите. Това без съмнение ще представлява проблем за всички останали области, в които той намира приложение. Поради тази причини от Apple започнаха директни преговори с кобалтови мини, с надеждата сами да си гарантират доставките на материала.

От Apple се опитват да сключат дългосрочна сделка, с която да си осигурят няколко хиляда метрични тона на година. С този ход компанията се превръща в пряк конкурент на големите играчи, които също се стремят към постигането на подобни договори и привилегии. Предполага се, че BMW, Volkswagen и Samsung също водят такива разговори във връзка със своите проекти за електрически автомобили.

Прочетете още: Батерии от магнезий могат да се окажат добър заместител на литиево-йонната технология

Ясно е, че Apple се нуждае от материала за батерии, които са предназначени за потребителския хардуер. От компанията не крият и интереса си към пазара на „автономните системи“, но не разкриват върху какво точно работят.

Участието на Apple може би също така ще подобри условията в самите мини, след като компанията ще работи директно с производителите. Миналата година Apple бяха похвалени от Amnesty International за усилията си по проследяването и премахването на детския труд от веригата на доставка.

6 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Apple се включва в надпреварата при производството на батерии"    

абонамент за бюлетина